Strona: Brak utraty informacji/treści i funkcjonalności / Dostępność / Politechnika Rzeszowska

Brak utraty informacji/treści i funkcjonalności

red. Piotr Rysz

Zmiana rozmiaru tekstu

Strona powinna zachować swoją funkcjonalność przy powiększeniu do 200%.

Powiększanie strony w przeglądarkach uzyskamy:

  • wciskając na klawiaturze jednocześnie "Ctrl" oraz "+" ( "-" pomniejszenie),
  • używając kółka przewijania (scroll) w myszce przy wciśniętym "Ctrl" na klawiaturze,
  • ustawiając odpowiednie powiększenie z poziomu menu/ustawień przeglądarki.

Dopasowanie do ekranu

Strona powinna zachować swoją funkcjonalność bez konieczności przewijania w dwóch wymiarach przy:

  • szerokości ekranu odpowiadającej 320 pikselom (1280 pikseli przy powiększeniu 400%) dla zawartości przewijanej w pionie,
  • wysokości ekranu odpowiadającej 256 pikselom (1024 pikseli przy powiększeniu 400%) dla zawartości przewijanej w poziomie.

Wyjątkiem są elementy stron, które ze swej natury wymagają układu dwuwymiarowego, a w związku z tym przewijania w dwóch wymiarach (np. złożone grafiki czy tabele danych, paski narzędzi).

Kryteria sukcesu WCAG

Na podstawie autoryzowanego tłumaczenie na język polski.
Kryteria sukcesu - definicja.

WCAG 2.1, kryterium sukcesu: 1.4.4 Zmiana rozmiaru tekstu (poziom AA)

Oprócz napisów rozszerzonych oraz obrazów tekstu, rozmiar tekstu może zostać powiększony do 200% bez użycia technologii wspomagających oraz bez utraty treści lub funkcjonalności

WCAG 2.1, kryterium sukcesu: 1.4.10 Dopasowanie do ekranu (poziom AA)

Treść może być prezentowana bez utraty informacji lub funkcjonalności, bez konieczności przewijania w dwóch wymiarach dla:

  • Pionowego przewijania treści o szerokości odpowiadającej 320 pikselom CSS ;
  • Poziomego przewijania treści na wysokości odpowiadającej 256 pikselom CSS .
    Wyjątkiem są te części treści, które wymagają dwuwymiarowego układu ze względu na sposób używania lub znaczenie.

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję